Commonwealth of Puerto Rico
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

August 6, 1997

Re: Inquiry Number 14366

This is in reference to your inquiry pertaining to Puerto Rican
labor laws. Your letter indicates that your firm is a wholesaler
and distributor of safety footwear with headquarters in Endicott,
New York. You further state that the firm has two operations in
Puerto Rico, located respectively in San Juan and Mayaguez, and
that said operations engage in both wholesaling and retailing. The
purpose of your inguiry is to seek guidance on laws and regulations
that pertain to wages, overtime, holidays and holiday pay,
vacations and vacations pay, and other applicable labor standards.
You indicate that your operations in Puerto Rico involve both
wholesaling and retailing, but do not identify the percentages of
each activity. Employment benefits for workers on the island are
largely governed by a system of mandatory decrees that are issued
by the Puerto Rico Minimum Wage Board, one for each industry.
Retail Sales, for example, are covered by Mandatory Decree No. 42,
applicable to the Retail Trade Industry. A dual language copy of
Mandatory Decree No. 42, Tenth Revision (1991) with the English
version on the reverse side, is enclosed for your reference.

We direct your attention to pages 17-18 of the section entitled
"Coverage of the Definition" of the mandatory decree which states
the following:
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"Ag in the definition of Mandatory Decree No. 42 - Ninth
Revision (1985}, it is the intention o©of the Bcard on
approving this definition that employees working within
an establishment engaged principally in retail selling
shall receive the same treatment and shall be covered by
the same provisions as other employees working in any
secondary activity. The establishments engaged
principally in retail sales which are also engaged in
wholesaling shall be covered by the decree approved for
the retail trade industry, nothwithstanding the number of
employees which the business uses in wholesaling.
However, it should be clearly undestood that employees
working exclusively or principally in, or who devote more
than half of their time to wholesaling in a establishment
engaged principally in retail; selling are covered by the
mandatory decree applicable to the Wholesaling and
Warehousing Industry."

As the above-quoted provision indicates, some of your employees may
be covered by Mandatory Decree No. 68, applicable to the
Wholesaling and Warehousing Industry. Accordingly, we are also
enclosing copy of that decree, Fourth Revision (1989).

Your specific questions are guoted below, followed by our answers
to each. In the interest of brevity, we will endeavor to the
extent possible to refer you to enclosed publications that
summarize the applicable legal provisions.

1) Is the attached list of holidays a complete listing of
all holidays applicable to Lehigh's type of business?

Enclosed is a list of official holidays in Puerto Rico, which must
be observed by "business establishments" covered by Act No. 1 of
December 1, 1989, as amended, "Act to Regulate the Operation of
Business Establishments" popularly known as the Closing Law. The
term "business establishments" is defined in the Act as "any site,
store or similar place where any type of business operation or
commercial activity for the sale or transfer of retail articles or
which combine wholesale or retail sales, are carried out.
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"l1a) Can Lehigh require an employee to work on a holiday?
If so, what wages must be paid to employees? (straight
time, overtime)™

Pursuant to Act No. 1, supra, business establishments covered by
the Act must close down all day during the full day holidays listed
in Article 3. Employees may not be reguired to work on those
holidays. However, employees are permitted to work from 5:00 a.m.
to 12:00 noon on the half-day holidays listed in Article 4. A copy
of Act No. 1 in English is enclosed for your reference.

"1b) Is an employer required to pay overtime to an exempt
employee or hours worked on a holiday?"

There is no reguirement to pay overtime to a bona fide executive,
administrative or professional employee who qualifies for exemption
under Regulation No. 13 of the Puerto Rico Minimum Wage Board. An
English language copy of that regulation in enclosed for your
reference.

"Hacat J' on

2) How much vacation time is an employee entitled to in
a calendar year?"

Please refer to Article IV, Section A of Mandatory Decree No. 42
and Article III of Mandatory Decree No. 68. It should be noted that
the vacation benefits provided under these mandatory decrees apply
only to employees hired prior to August 1, 1995. Vacation benefits
applicable to employeesg hired since that date are those provided
under Act No. 84 of July 20, 1995. Please, refer to the enclosed
fact sheet which summarizes the provisions of Act No. 84.

"2a) Is vacation prorated if an employee starts mid-year
or mid-month? If so, at what rate does vacation accrue?"

Vacation accrues on a monthly basis, provided the employee works at
least the minimum hours required under the mandatory decree or
under Act. 84, as the case may be. No vacation will accrue in any
month in which the employee does not work at least the stipulated
minimum hours.




4

"2b) Can vacation be carried forward to the next year?
If so, how much?"

Yes. See Article IV, Section A of Mandatory Decree No. 42 and
" Article III of Mandatory Decree No. 68. In the case of employees
subject to Act No. 84, vacation may be accumulated up to a maximum
of 30 days, but only pursuant to a written agreement between the
employee and the employer. In the event that wvacation is not
granted after reaching said maximum, the employer is required by
law to grant the total accrued as of that date and to pay the
employee twice the statutory wages for the period in excess of said
maximum.

"2¢) Is accrued vacation payable at termination?"

Yes. In the event employment is terminated, for whatever reasons,
the employer is required to pay cash value of accrued vacation.

1Sick Time

3) Are employees eligible for paid sick time? If so, how
many days per calendar year?"

Yeg. Pleagse refer to Article IV, Section B of Mandatory Decree No.
42, and to Article IV of Mandatory Decree No. 68. Employees hired
since August 1, 1995 are subject to Act No. 84, accruing gsick leave
at a rate of one {1) day for each month in which the employee works
at least 115 hours, equivalent to 12 days per year.

n33) Is sick time prorated if an employee starts mid-year
or mid-month? If so, at what rate does sick time
accrue?”

See answer to question 2a.

"3h) Can sick time be carried forward to the next year?
If so, how much?"

Yes, See Article IV, Section B of Mandatory Decree No. 42 and
Article IV of Mandatory Decree No. 68. Employees subject to Act
No. 84 may carry forward a maximum of 15 days.
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"3¢c) Is accrued sick time payable at termination?!

No. Sick leave represents compensation for lost wages when the
employee is unable to work due to illness or injury. Accordingly,
there is no requirement to pay the cash value or sick leave when
the employee has in fact not been absent due to illness or injury.
As a deterrent to absentecism, however, may employers voluntarily
instituted programs that reward employees for prudent use of sick
leave, including a lump sum payment for unused sick leave upon
termination.

"3d) Are all classes of employees entitled to sick time
{(i.e. exempt, no-exempt)"

Bona fide exempt employees are excluded from the provisions of the

mandatory decrees and of Act. No. 84, Accordingly, sick leave
benefits are required by law only for nonexempt employees, whether
hourly rated or salaried. Exempt employees accrue sick leave

benefits only if provided by company policy or by an individual job
contract.

"Overtime
"4) When is overtime paid?"

Act No. 379 of May 15, 1948, as amended, requires payment of
overtime for all hours worked in excess of a daily 8 hour standard
and of a weekly 40 hour standard. A dual language copy of Act No.
379, with the English versicon on the reverse side is enclosed for
your reference. It should be noted that Act No. 379 was amended
most recently by Act No. 83 of July 20, 1995. An updated version
of Act No. 379, incorporating said amendments, is not vyet
available. We are therefore enclosing a one-page fact sheet that
summarizes the provisions of Act No. 83..

"43) At what rate is overtime paid?"

Pursuant to Act. No. 379, supra, all hours over 8 per day and over
40 per week must be paid at twice the regular rate that applies to
the employee. By way of exception, employers covered by the Fair
Labor Standards Act (FLSA}, as your firm undoubtedly is, may pay
time and one-half (instead of double time} for hours over 8 per
day, provided the 40 hour weekly limit is not exceeded. There is
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no exception to the requirement that all hours over 40 per week be
paid at double time rates.

Accordingly, the above exception for firms covered by the FLSA
applies only when the employee works in excess of the 8 hour
statutory workday on one or more occasions during the week, but
because of a short workweek (such as a holiday or an excused
absence) the employee does not in fact exceed 40 hours for that

week ,

"4h) What c¢lasses of an employees are eligible to receive
overtime?"

Pursuant to Act No. 379, supra, all nonexempt employees, whether
hourly rated or salaried, must be paid statutory overtime
compensation as previously discussed. As we previously indicated
in our reply to question 1lb) above, there is no requirement to pay
overtime to bona fide executive, administrative and professional
employees who qualify for exemption under Regulation No. 13. Such
employees are expressly excluded from the provisions of Act No.
379.

We trust the foregoing information, together with the enclosed
publications, adequately responds to your ingquiry. In response to
your request, we have also enclosed one-page fact sheets that
summarize the provisions of other labor 1laws pertaining to
maternity leave (Act No. 3 of March 13, 1942}, unjustified
dismisgssal (Act No. 80 of May 30, 1976); payment of annual hours
(Act No. 148 of June 30, 1969); and payment of wages (Act No. 74 of
June 30, 1995) which we hope will be helpful to you.

b A
rgeh Eonzal elgado
licitor of Labor

Enclosures




