GOVERNMENT OF PUERTO RICO
DEPARMENT OF LABOR & HUMAN RESOURCES

November 10, 1999

Re: Inquiry No. 14692

This is in reply to your inquiry pertaining to Puerto Rico's Employment Security Act (Act No.
74 of June 21, 1956, as amended); the Non-Occupational Disability Act (Act No. 139 of
June 26, 1968, as amended); and the Social Security Act for Chauffeurs and Other
Employees (Act No. 428 of May 15, 1950, as amendéd). Your specific inquiry is as follows:

The purpose of this letter is to obtain a formal opinion as to whether or not
an insurance company with no employees in Puerto Rico is subject to paying
the unemployment insurance, disability insurance and []seguro social
choferil["]. At one point some ten years ago, our company [...] had a few
employees in Puerto Rico. At that time, our general agent held a salaried
position and the company also paid for his office staff. This practice was
discontinued in 1990. Because we had employees at that time, we began
submitting the quarterly statement for all three types of insurance.

[...]. The fact is that our entire operation in Puerto Rico is based on the
payment of commissions to licenced independent contractors. This includes
everyone listed in the attached summary from the general agent, [...], to the
newest associate. We have also included a copy of the independent agent’s
agreement they are required to sign and abide by.

We also withhold seven percent of their monthly income as required by the
laws of Puerto Rico for independent sales agents as our understanding is
that they are independent contractors, and they own their own business.

They are responsible for paying their taxes and any state required insurance.
We know that many of these agents are licensed/appointed with several
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other insurance companies. Those that are vested continue to draw
commissions even though they are no longer active agents with our
company. We have informally contacted the local/domestic insurance
companies, and it appears that they do not view themselves as being subject
to this tax. You may note that the standard agent’s agreement enclosed has
a thirty day notice of termination clause. So an agent may choose not to
represent our company nor sell our products by simply giving us thirty days[’}
notice. We can do likewise.

There is clearly, on the IRS ruling, no employer to employee [sic] relationship
with this contractual arrangement. It would appear to us that the insurance
agent is never in fact “unemployed” unless he chooses to do so by
terminating his license with the Insurance Commissioner of Puerto Rico or
simply exercising his thirty day notice to the company. We believe that we
should not be subject to this insurance on behalf of non-employee
“independent agents”, and that it should be the sole responsibility of the
independent agent. We also believe that these contributions are not usually
available to terminated independent agents because, in fact, they were never
employed by our company. We also question whether this contribution is of
any benefit to any of our agents, because even if they apply for it, they can
not demonstrate that they were employed by [our company]. So the question
is: who benefits from these monies? We respectfully request clarification of
this issue. :

The underlying assumption in your inquiry appears to be that an employment relationship
is a prerequisite for individuals to qualify for unemployment and disability benefits under
the applicable laws. The term “employment”, however, as defined in § 702(k)(1)(A)iii) of
the Puerto Rico Employment Security Act, 29 L.P.R.A. 701 et seq., includes “insurance
salesmen”, although not specifying whether such individual has to be an employee. This
matter, however, is subsequently addressed at § 702(k)(1)(5), which provides the following:

Service performed by an individual shall be deemed to be employment
subject to this chapter irrespective of whether a management-labor
relationship [sic] exists, unless

and until it is shown to the satisfaction of the Secretary that --

(A) Such individual has been and will continue to be free from
control and direction in the performance of such service, both
under his contract for the performance of service, and in fact;
and

(B) Such service is performed either outside the usual course
of the business for which the service is performed or outside of




all the places of business of the enterprise for which the
service is performed; and

(C) Such individual is customarily engaged in an independently
established trade, occupation, profession or business of the
same nature as that involved in the service performed.

In other words, the existence of an employment relationship is irrelevant in
determining whether an insurance salesperson is entitled to unemployment
benefits under the Employment Security Act, supra, except under the limited
conditions specified in (A) through (C) above. The answer is the same with
respect to Puerto Rico’s Non-Occupational Disability Benefits Act, which contains
a virtually identical provision at 11 L.P.R.A. § 202(j)(5).

On the other hand, employees covered by social security benefits for chauffeurs
and other employees (29 L.P.R.A. 681, et seq.) are excluded from coverage
under the Non-Occupational Disability Benefits Act, supra. See §702(j)(6)(R).
Accordingly, individuals who receive benefits under the Non-Occupational
Disability Benefits Act, supra, are not entitled to similar benefits under the Social
Security Act for Chauffeurs and Other Employees, supra, and viceversa. Both
benefits may be concurrently provided on a voluntary basis, however, pursuant

to § 707(e)(1).

In summary, it was clearly the legislative intent to provide the aforementioned
benefits to insurance salespersons, regardiess of whether such salespersons in
a employee or an independent agent. Accordingly, an insurance salesperson is
not requiered to demonstrate that he or she was employed by any particular
insurance company in order to quality for such benefits.

We trust the foregoing is responsive to your inquiry.

Solicitor of Labor




